Winternabijheid

WINTERNABIJHEID

Winternabijheid verschijnt in februari 2016 bij Meridiaan. 

Lola's grootouders, bij wie ze grotendeels opgroeit wegens scheidingsperikelen van haar vader en moeder, overleefden de holocaust. Maar Lola wordt wel verondersteld kalm te blijven wanneer er antisemitische grappen worden gemaakt en vrienden een foto van haar met Hitlersnorretje online zetten. Geintje. Maar zo komt het Lola niet over en ze laat het op een kort geding aankomen.
Om wat afstand te creëren tot deze gebeurtenis vertrekt ze - ze woont in Berlijn - in de zomer van 2014 naar Tel Aviv. In Israël breekt in alle hevigheid de Gaza-oorlog uit. Vol woede, esprit en ondanks alles ongebreideld enthousiasme gaat Lola op zoek naar de manier van leven die bij haar hoort.
Lola vertegenwoordigt de stem van een jonge Joodse generatie en ze vertelt over het leven tussen Berlijn en Tel Aviv, tussen feesten en de oorlog in Gaza. Een intens emotionele, contemporaine roman vol tegenstrijdigheden, angsten en vreugde en tegelijk een zeer actueel en politiek boek.

ABOUT THE AUTHOR

Mirna Funk (1981, Berlijn) studeerde filosofie en geschiedenis aan de Universiteit van Humboldt en schrijft als freelancer artikelen, essays voor diverse tijdschriften (on- en offline) en kranten; ook ontwikkelt ze social media strategieën en online magazines. Winternabijheid is haar debuutroman. 

GOOD TO KNOW

  • ‘De radicaalste van de Duits­ talige romans van derde generatie Joodse auteurs.’ Deutschland Radio
  • 'Serieus, ironisch, zeer lezenswaardig.' Der Spiegel
  • Winnaar van de Uwe Johnson-Förderpreis
  • Genomineerd voor de aspekte-Literaturpreis voor beste literaire debuut van het jaar
  • Te gast op het Crossing Border Festival in november 2015
  • Writer-in-residence in het voorjaar van 2016 op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds